Kontrolka ciśnienia oleju i jej dziwne zachowanie - help!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tooctavka
    Classic
    • 2005
    • 35

Witam Mam AEE z 99 roku wymieniłem termostat - 30zł bendix - 120 zł i wąż podłączony do zaworu spustowego płyn chłodzący koszt 100zł . Robiłem to sam :wink:
    A co do instalacji LPG to sam sobie odpowiedz, czy ta instalacja była "fabryczna" czy instalowana przez inną firmę POZDRO
  • bernardo
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1083

Ostatnimi czasy codziennie rano po upływie około 15-20 sekund od momentu włączenia zimnego silnika zaczyna mrygać i brzęczeć kontrolka ciśnienia oleju przy 900 obr/min. Zjawisko o tyle jest ciekawe, że występuje wyłącznie jednorazowo przy zapalaniu silnika zimnego po nocnym garażowaniu (ok. 10 h). Ponowne załączenie silnika po 2-3 minutach pracy na wolnych obrotach i wszystko jest w porządku (jak widać nie do końca). Później użytkując normalnie samochód w ciągu dnia, nie ma co liczyć na zapalenie się kontrolki oleju. Aż przyjdzie następny ranek.... 8)
    Auto obecnie jest na diagnozie w Bodex'ie, kibluje na nockę, jutro będą wyniki. Wszędzie muszę teraz na piechotę. :diabelski_usmiech
    Ale mały quiz można przeprowadzić;
    :?: Co według Was padło?
    Może komuś się coś takiego już przytrafiło?
    p.s.
    pozdrawiam, idę się przejść, ale na spota się nie doczłapię
    aczkolwiek...
    NajtFukinPatrol North-West
    Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
    WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Strzelam w ciemno - pewnie siakis czujnik cisnienia... :mryellow
      TDI 205PS

Komentarz

• Castaway
        Ambiente
        • 2005
        • 125

a jakim kolorem daje po oczach?
        jak pomarańczowym/żółtym to może być czujnik poziomu oleju.
        POzdro - Pit

Komentarz

• bernardo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1083

Zamieszczone przez Castaway
          a jakim kolorem daje po oczach?
          jak pomarańczowym/żółtym to może być czujnik poziomu oleju.
          dźwięk i pulsacyjnie kolorem czerwonym....

[ Dodano: Sro 05 Paź, 05 21:27 ]
          Zamieszczone przez MiKruS
          Strzelam w ciemno - pewnie siakis czujnik cisnienia... :mryellow
          Dokładnie k , padł czujnik wzrostu ciśnienia oleju (w sumie są dwa czujniki, pierwszy jest gdzieś przy wiązce olejowej (jak czegoś nie pokręciłem) a drugi jest w misce olejowej)
          Dobrze, że tylko to padło :szeroki_usmiech

[ Dodano: Czw 06 Paź, 05 08:35 ]
          Cholera to nie koniec zabawy w kontrolkę oleju, dzisiaj rano ponownie się zaświeciła mimo wymiany czujnika ! Teraz to ja już głupi jestem. :? Zostały jeszcze dwie możliwości: wysrała się centralka elektroniczna pod tablicą rozdzielczą (w co chyba wątpię) lub jest jakieś badziewie w misce olejowej (a dwa dni temu wymieniałem olej).
          Pożyjemy zobaczymy. Na razie można z tym jeździć, ciśnienia są ok. Temat miski olejowej zostanie sprawdzony dokładnie przy wymianie oleju.
          Cholera.
          aczkolwiek...

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• owicz0
            Ambiente
            • 2005
            • 104

odczytaj vagiem kod zestawu wskaznikow-tam wedlug mnie siedzi diabel
            prawdopodobnie masz autko z zachodu skalowane na qg1 a podczas wymiany oleju skasowali ci inspekcje na qg0 :P
            nie pomogl ani razu

Komentarz

• bernardo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1083

Pod koniec roku będąc na wywiadzie w ASO z tym pryszczem dowiedziałem się, że spotkali się z takim tematem raz przeszło dwa lata temu, przyczyną jest niestety wariujący sterownik w szafie. Odczyt błedów z VAG'a nic nie wyjaśnił. Zaproponowali wymianę szafy w cenie kurcze kosmicznej.
              Skoro to tylko głupawka elektroniki to postanowiłem olać czasowo sprawę. A niech sobie świeci. I świeciła tak sobie prawie do końca listopada... Wówczas nastąpiło :shock: samonaprawienie, pryszcz zniknął i do dzisiaj ślad o nim zaginął.
              Jest to tylko dowód na delikatny i często kapryszący układ elektroniki jaki serwuje nam nasz południowy sąsiad (nie jest to oczywiście regułą)
              Ale za to mam nowy czujnik wzrostu ciśnienia oleju :szeroki_usmiech
              aczkolwiek...

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

Pracuję...